Ders Tanımları
MBGE 101
Hücre biyolojisi ve moleküler biyolojiye giriş. Yaşamın kimyasal özellikleri, hücrenin genel özellikleri, hücrenin yapısı ve fonksiyonu, metabolizma, DNA ve DNA replikasyonu, gen ifadesi ve kontrolü.
MBGE 205
Faj ve bakteri genetiği, mayoz bölünmenin moleküler mekanizması, rekombinasyon frekansı, gen bağlılığı ve cinsiyet tespiti gibi genel genetik konularını içerir. Ayrıca proteinlerin ve faaliyet yollarının genetik yöntemlerle tespitleri işlenecektir.
MBGE 303
Öğrenciler Biyokimya I de aldıkları biyokimya bilgilerini, hücresel metabolizmada sinyallerin biyokimyasını, glikoliz, glikoneogenesis, krebs döngüsü, fotosentez, yağ asitleri, nükleik asitler ve amino asitler konularını öğrenerek geliştireceklerdir.
MBGE 390
Öğrenciler fakültedeki bir danışman gözetiminde, moleküler biyoloji ve genetik alanında bağımsız bir araştırma projesi yürütecektir.
MBGE 404
Doğuştan (innate) ve sonradan kazanılan (adaptive) bağışıklık sistemlerinin moleküler mekanizması ayrıntılı işlenecektir. Dersin konuları; immune cevap, immün supresörler, bağışıklık sistemindeki farklı hücre çeşitlerinin iletişimi ve otoimmün sistemini içermektedir.
MBGE 203
Hücresel elektrofizyoloji ve membran potansiyeli, sinir sisteminin elektro-fiziksel özellikleri, hayvan fizyolojisi ve hücre fizyolojisi, duyu ve motor mekanizmalar, hayvan organ sistemleri, sindirim ve endokrin sistemler, taşıma ve boşaltma sistemi, hayvan üreme sistemleri, bağışıklık sistemi ve Enfeksiyona karşı savunma mekanizmaları.
MBGE 300
Protein karakterizasyonu, enzim kinetiği, temel metabolik yolaklar, hücre zarı yapı-işlev ilişkisi, sinyal ileti ve enerji biyokimyası, replikasyon ve gen ifadesi.
MBGE 305
Hücre içi ve hücreler arası iletişim ve sinyallerin doku ve organ gelişimindeki işlevi ayrıntılı işlenecektir. Konu başlıkları: Hücre bağlantıları ve lokomosyon, hücre polaritesi, immünoloji, tumor oluşumu, hücre içi iletişim, doku organizasyon fonksiyonu, hücre ve doku boyutu, gelişim ve hücre yaşlanması.
MBGE 403
Hücrenin enerji üretimi, depolaması ve kullanım mekanizmaları; oksitatif fosforilasyon, glikoliz, fotosentez, ve kemotrof organizmaların enerji üretim mekanizmaları.
MBGE 407
Bu derste malria tripanosomes, toksoplasma ve parazitic mantarlar gibi patojenik organizmalar hücre ve moleküler düzeyde incelenecektir. Bu organizmaların üreme şekilleri, bağışlık siteminden kaçma mekanizmaları, evrimleri ve enfeksiyon mekanizmaları konuları irdelenecektir.
MBGE 200
Biolojinin ilkeleri; molekuler ve hucre biolojisi. Hucre yapisi ve gorevlerine giris. Genetik, bioenergetics, anatomi ve fizyoloji: bioteknolojiye giris.
MBGE 206
İnsan genetiği: Genlerin haritalanması, genetik belirleyiciler (marker), imprint, epigenetik, genetik hastalıklar ve hastalıkların genetik geçişlerini araştıran yeni teknolojikler işlenecektir.
MBGE 304
Biyomoleküllerin yapı, fonksiyon ve özellikleri, temel hücresel ve moleküler biyoloji konuları; DNA replikasyonu, gene transkripsiyonu, kısa RNA ile gen ifade denetimi, RNA kırpılması, protein sentezi, protein tasnifi, mutasyon oluşumu hücre bölünmesi ve hücre ölümü.
MBGE 395
Öğrenciler fakültedeki bir danışman gözetiminde, moleküler biyoloji ve genetik alanında bağımsız bir araştırma projesi yürütecektir.
MBGE 405
RNA yapısı, üretimi ve işlevleri; protein kodlayan RNA?ların kırpılması, poliadenil kuyruğu eklenmesi, hücre içi lokasyonunun belirlenmesi, translasyonu ve yıkımı; miRNA, siRNA gibi kodlamayan RNA?ların üretimi ve görevleri.