Kimya
Çevremizde gördüğümüz ve göremediğimiz farklı özelliklere sahip milyonlarca malzemenin yapısını periyodik tabloda yer alan sınırlı sayıdaki atom oluşturmaktadır. Kimya, bir yandan bu malzemelerin yapılarını, özelliklerini ve özellikle de bir maddeyi başka bir maddeye dönüştüren tepkimeleri inceleyen, diğer yandan mevcut malzemelerin özelliklerinin ihtiyaca ve amaca uygun şekilde değiştirilmesini, istenilen özelliklere sahip yeni malzemelerin oluşturulmasını sağlayacak bilgileri üreten bir bilim dalıdır.
Kimya Bölümü’nde, öğrencilerimize mezun olduklarında farklı uygulama alanlarında önemli katkılar sağlayabilecek teorik ve pratik kimya eğitimini vermekteyiz.
Öğrencilerimiz aldıkları zorunlu ve seçmeli derslerle teorik kimya altyapılarını oluştururken, birinci sınıftan itibaren katılabildikleri araştırma grupları içinde, katı hal kimyası, polimer kimyası, yüzey kimyası, hesaplamalı kimya, nano ve biyoteknoloji alanlarındaki araştırma projelerinde görevler alarak pratik deneyimlerini artırmaktadırlar. Öğrencilerimiz, en yeni analiz tekniklerini içeren araştırma laboratuvarları ve modern donanımlı bilgisayar laboratuvarlarında öğretim üyelerimizin danışmanlığında çalışarak en az 2 yıllık bir pratik tecrübe ile mezun olmaktadırlar. Ayrıca, bu çalışmaları sonucunda öğrencilerimizin uluslararası bilimsel dergilerde makaleleri çıkmaktadır.
Mezunlarımızın büyük kısmı tam burslu olarak Amerika ve Avrupa’daki lider üniversitelerin yüksek lisans ve doktora programlarına kabul edilirken, diğerleri ilaç, plastik ve çevre başta olmak üzere değişik endüstriyel sektörlerin Araştırma-Geliştirme (ARGE) ve kalite kontrol laboratuvarlarından, üretim, satış ve pazarlama bölümlerinden iş teklifleri almaktadırlar.
Lisans Programı
Çift Ana dal Programı
Çift Ana dal Programı dersleri hakkında detaylı bilgi için tıkla.
Araştırma Alanları
Fiziksel Kimya Araştırma Grubu
Polimer ve Nanomateryal Araştırma Grubu
Prof. Dr. Funda Yağcı Acar’ın araştırma grubu çoğunlukla sentez projelerinde çalışmaktadır. Çalışmaları çoğunlukla materyallerin yapı ve özellikleri arasındaki ilişkiyi anlama ve bu özelliklerin değiştirilerek farklı uygulama alanlarının nasıl yaratılabileceği üzerine odaklanmıştır. Kendisi, kuantum noktacığı ve süpermagnetik demir oksit gibi nanoparçacıklar, polimerler ve ikisinin bileşimi olan hibrit materyalleri içeren projelerde çalışmaktadır. İlgi alanları, MRI’da kontrast iyileştirme, görüntüleme, ilaç hedeflemesi, sensörler, lazerler ve magnetik ayrışma gibi geniş uygulamalardır. Projelerinin disiplinler arası doğası, kendisine, yetenek ve bilgisini başka disiplinlerle yaptığı ortak çalışmalar yoluyla arttırma fırsatı verir.
Anorganik Materyaller Araştırma Grubu
Doç. Dr. Uğur Ünal’ın araştırma alanları seramiklerin ve anorganik katmanlı materyallerin sentezlenmesi ile bu materyallerin elektrokimyasal, fotokimyasal ve optik alanlarda uygulamaları üzerine. Ünal, seramiklerin ve anorganik katmanlı materyallerin sentezi için katı hal reaksiyonu, sol-jel ve hidrotermal metotlar kullanmaktadır. Ünal’ın araştırma grubu çoğunlukla katmanlı materyaller üzerine çalışmaktadır. Bu katmanlı materyallerin temelindeki nanoteknoloji, yapısal ve fizyokimyasal özellikler yoluyla ortaya çıkarılmaktadır. Kütlesel yapılara kıyasla nanoölçek levhalar elektriksel, optik ve kimyasal olarak farklı özelliklere sahiptir. Tabakalı oksit yapıların 2 boyutlu en küçük birimlerine, yani nanoölçek metal oksit levhalara ayrılabiliyor olması, bu birimlerin çeşitli şekil ve uygulamalarda araştırma ve kullanılması konusuna yeni bir boyut getirdi. Bu katmanlı birimlerin kütlesel yapıların sahip olmadığı fonksiyonlara sahip olduğu açığa çıktı. Bu özellikler kütlesel katınınkilerden eşsiz ve farklı. Tabaka oksitler yaprak yaprak soyulmasıyla çok daha farklı özellikler kazanmakta. Ve bu farklılıklar, 2 boyutlu nanolevhalara, ince film hazırlanması, yeni yapıların üretilmesi, organik-anargonik bileşiklerin sentezlenmesi ile katalitik ve fotokatalitik uygulamalarda daha yüksek verim elde edilmesi gibi konularda avantaj sağlamakta.