Koç Üniversitesi Fizik Bölümü’nden 2010 yılında mezun oldum. Son dört senedir Güney Doğu Asya’da pazar lideri olan Gojek isimli şirkette Endonezya, Hindistan ve Singapur ofislerinde yer alan mühendislerden oluşturulmuş iki takımı yönetmekteyim. Endonezya ekonomisinin %2’sini oluşturan bu firmada, aylık 250 milyon aktif kullanıcının hayatını kolaylaştıran finansal ürünlerden sorumlu Mühendislik Müdürü olarak çalışıyorum.

Koç Üniversitesi Fizik eğitiminden aldığım düşünme biçimi, mühendislik ve günlük problemlere yaklaşımımda en büyük yardımcım oldu. 12 senedir İstanbul, Dubai, Bangkok’ta önemli kurumsal şirketlerde ve startuplarda yazılımcı olarak çalıştım.

Yurtdışında çalıştığım dönemlerde Amerika, İsrail, Avustralya gibi dünyanın farklı bölgelerinden önemli okullardan mezun insanlarla çalışma fırsatım oldu. Özellikle diğer Fizik ve Mühendislik mezunu insanlarla çalışırken, Koç Üniversitesinde öğrendiğimiz şeylerin uluslararası seviyede ve yüksek kalitede olduğunu deneyimledim.

Birebir zaman geçirme ayrıcalığı bulduğum bölüm hocalarıma her zaman minnet duydum. Tekrar 17 yaşıma dönsem, yine Koç Üniversitesi, yine Fizik bölümünde okurdum.

Teşekkürler Koç Üniversitesi.

#image_title

Mehmet Çetin

2020 yılında Koç Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünden mezun oldum. Daha sonrasında üniversitemizde Prof. Halil Kavaklı’nın Biyolojik Saat ve Biyoteknoloji laboratuvarında yüksek lisans yaparak eğitimime devam ettim. Bu dönem Lozan Üniversitesi Biyoloji ve Genetik Fakültesi, İntegratif Genomik Merkezi’nde doktora çalışmalarına başlayacağım.

Okulumuzda aldığım lisans eğitiminin kariyerime ve hayatıma birçok faydasını gördüm. Bunlardan ilki ve en önemlisi kendi alanlarında uzman hocalarımızın laboratuvarında daha lisansken staj yaparak işimizin pratik kısmını çok başarılı asistan arkadaşlarımdan öğrenme şansı bulmamdı. Hazırlık sınıflarında gördüğümüz profesyonel eğitim, bölüm derslerini ingilizce işlememiz, araştırmalarımızı uluslararası seminerlerde ve dergilerde yayınlayabilme imkanımız da kariyerimi yurt dışında sürdürme hayallerimi gerçekleştirmeme yol açtı. Bunlar dışında lisansta gördüğümüz ekonomi, tarih, etik gibi ortak çekirdek dersleri de günlük hayatımızı etkileyen konular hakkında rasyonel düşünme yetisi kazandırdı.

#image_title

Gizem Çağla Parlak

Koç Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünden 2017’de mezun oldum. Ana dalımın yanı sıra Kimya çift ana dalı ve Psikoloji yan dalı bitirdim. Koç Üniversitesi’nin benim için en önemli imkanlarından olan Exchange deneyimini 2015 senesinde UC Berkeley Üniversitesi, San Francisco, California, ABD’de yaptım. Şu an McGill Üniversitesi, Montreal, Quebec, Kanada’da Neuroscience alanında PhD adayı olarak eğitimimi sürdürüyorum. Projem Alzheimer hastalığına sebep olan peptitlerin ve bu hastalığa karşı koruyucu olan peptitlerin yaşam döngüsü üzerine. Klinik bakış açısından ziyade biyokimyasal, hücresel ve moleküler bir laboratuvarda çalışıyorum.

Koç Üniversitesi’nde bulunduğum yıllar süresince hem akademik olarak hem de sosyal olarak kendimi geliştirme fırsatı buldum. İnternasyonel bir ortama sahip olup öğrencileri yurtdışı deneyimi konusunda destekleyici programlara sahip olması, benim de ileride ne yapmak istediğime karar vermemde yardımcı oldu. Aynı zamanda lisans eğitimim süresince beni her konuda destekleyen ve yol gösteren Prof. Funda Yağcı Acar’ın Kimya laboratuvarında çalışma fırsatım oldu. Teorik bilginin yanı sıra pratik olarak da bilimin nasıl yürüdüğünü, projelerin laboratuvarlarda nasıl hayat bulduğunu birinci elden tecrübe etmiş oldum. Eğitimim süresinde öğrenci topluluklarından olan KuEAT’i arkadaşlarımla kurup yürütme fırsatımız oldu. Hobilerime zaman ayırmanın akademik hayatımda da beni daha verimli ve üretken yaptığına bu sayede tanık oldum. Bu sosyal ve akademik ortamı birlikte sağladığı için Koç Üniversitesi’ne ve kişisel ve akademik gelişimimde beni destekleyen bütün hocalarım ve arkadaşlarıma teşekkür ederim!

#image_title

İrem Ülkü

Koç Üniversitesi’nde Elektrik ve Elektronik Mühendisliği ve Fizik bölümünde çift anadal yaparak 2019 yılında Fen Fakültesi Fizik bölümünü ikinci olarak bitirdim. Daha sonra 2019-2021 yılları arasında Koç Üniversitesi’nde Aşkın Kocabaş danışmanlığında Biyomedikal Bilimler ve Mühendislik alanında yüksek lisans yaptım. 2021 yılı Ağustos ayında Harvard University’de Applied Physics bölümünde doktora çalışmalarıma başladım. Doktora çalışmalarımı Daniel Needleman danışmanlığında devam ediyorum. Doktoramda hücre bölünmesi sırasında mikrotübüllerden iğ ipliklerinin oluşumu, pozisyonlanması ve kromozom dağılımı üzerine çalışıyorum. Genel olarak biyofizik çalışıyorum.

Fizik bölümünün lisans programındaki bağımsız çalışma dersi, laboratuvarda araştırma ortamını deneyimlememi ve bu konuya yönelmemde çok büyük bir etken oldu. Açıkçası deneysel bir laboratuvarda canlı hücreler üzerinden biyofizik çalışıyor olmak gerçekten disiplinler arası çalışma gerektiriyor. Koç Üniversitesi’nde Fizik ve Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümünde çift anadal yapmanın bana bu konuda birçok faydası oldu. Daha sonrasında Koç’taki yüksek lisansım genetic toollar ve mikroskopi alaninda birçok şey öğrenmemi sağladı.

#image_title

Mustafa Başaran

Lisans derecemi Koç Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü, Yüksek Lisansımı ise Koç Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği programından aldım. Doktoramı State University of New York, Buffalo, Kimya Bölümü'nde yaptım ve University of California, Davis'de Biyomedikal Mühendisliği Bölümü'nde doktora sonrası araştırmacı olarak çalıştım.

Şu anda Thermo Fisher Scientific Company, Grand Island/NY, ABD BioProduction Group'un Ar-Ge bölümünde araştırmacı olarak çalışıyorum. Kariyerimde Koç Üniversitesi'ne aldığım lisans/yüksek lisans eğitimi, hocalarım ve danışmanımın çok büyük katkısı var.

Koç Üniversitesi'nde öğrendiğim en önemli üç şey; bilim çok disiplinlidir, iyi bir iletişimle işbirliğinin başarı çok üzerinde önemli bir etkisi vardır ve yeni bir konu öğrenmek, gelişiminiz için güçlü bir araçtır. Bu kapsayıcı, destekleyici ve yenilikçi Koç Üniversitesi topluluğunun bir parçası olmaktan her zaman gurur duyacağım.

#image_title

Didar Aşık

Koç Üniversitesi’ne Kimya ve Biyoloji Mühendisliği bölümünde başladım. Kimyaya olan ilgimden dolayı, çift anadal programını bitirdim. Lisans derecemden sonra kimya alanında araştırmalarıma devam ettim. 2016 yılında Prof. Nicole Grobert (Malzeme) ve Prof. Kylie Vincent (Kimya) danışmanlığında Oxford Üniversitesi’nde Malzeme yüksek lisansını tamamladım. Sonrasında Koç Üniversitesi Bor ve İleri Malzemeler Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (KUBAM) lityum-iyon piller üzerine araştırmalar yaptım. 2018 yılında Prof. Sir Peter Bruce danışmanlığında lityum-oksijen pilleri üzerine doktora çalışmalarına başladım. 2023 yılından itibaren endüstride eletrikli araçlar için yüksek enerjili ve ömürlü pil üretimi üzerine çalışmaya başlayacağım.

#image_title

Ceren Zor