Fizik bölümü bünyesinde hem kuramsal, hem de deneysel araştırma alanlarını barındırır. Ayrıca bölümde yeterli bilişim altyapısı vardır ve öğrenciler olabildiğince bilgisayar kullanmaya özendirilir. Kuramsal araştırma alanları arasında kuantum fiziği, kütleçekimi, kuantum optiği, süperiletkenlik/süperakışkanlık ve biyofiziğin analitik/karşılaştırmalı çalışmaları sayılabilir. Deneysel araştırma alanlarında bölüm katıhal lazerlerine, optoelektronik ve mikrofotonik araç ve gereçlere, ve nano-optik alanlarına odaklanmaktadır. Fizik bölümünde dört araştırma laboratuvarı vardır: Lazer Araştırma Laboratuvarı (LRL), Mikrofotonik Araştırma Laboratuvarı (MRL), Optofluidik ve Nano-Optik Araştırma Laboratuvarı (NRL), ve Beyin Görüntüleme ve Kontrol Laboratuvarı (BGC).
Direktörü: Prof. Dr. Alphan Sennaroglu
Prof. Dr. Tekin Dereli , Doktora ODTÜ, 1976
Kuantum kuramı, faz uzayı kuantizasyonu, standart elektrozayıf kuram ve sicim modelleri, genel kütleçekimi kuramları, kütleçekimi dalgaları.
Doç. Dr. Kaan Güven, Doktora Bilkent U., 1999
Metamalzeme fiziği, plazmonik, dönüşüm optiği, bilimsel hesaplama, yoğun madde fiziği.
Doç. Dr. Menderes Işkın, Doktora Georgia Inst. of Tech., 2007
Çok-parçacık fiziği, dejenere Fermi ve Bose gazları, süperakışkanlık, süperiletkenlik BCS kuramı, Bose-Einstein yoğuşması, BCS-BEC geçişi, optik örgüler.
Doç. Dr. Alkan Kabakçıoğlu, Doktora MIT, 1999
Karmaşık sistemlerin istatistiksel mekaniği, biyomoloküllerin yapı ve dinamiği, hücre içi gen etkileşim modelleri.
Prof. Dr. Ali Mostafazadeh, Doktora U. Texas-Austin, 1994
PT-simetrik kuantum mekaniği, kuantum mekanikte geometrik faz, topolojik kuantum simetrisi,süpersimetri ve parasüpersimetri, kuantum kozmolojileri.
Prof. Dr. Özgür Müstecaplıoğlu, Doktora Bilkent U., 1999
Kuantum optiği, atomik moleküler ve optik fizik, fotonik.
Yrd. Doç. Dr. Fethi Mübin Ramazanoğlu, Doktora Princeton U., 2012
Kütleçekimi dalgaları, nümerik relativite, yoğun obje astrofiziği, alternatif kütleçekimi teorileri, kara delik ışıması.